CHP Rize Vilayet Başkanlığı Cumhuriyet meydanında basın açıklaması yaparak çay alım fiyatının 10 lira olmasını ve çay kanunun çıkarılmasını istedi. Vilayet Lideri Saltuk Deniz, çay meclisinin yürüyüş ve basın açıklaması yapmaması için valilik tarafından yapılan 5 günlük hareket yasağına da reaksiyon göstererek, havaalanı açılış merasimlerine katılmayacakları açıkladı.
Cumhuriyet meydanında basın açıklaması yapan CHP Rize Vilayet Lideri Saltuk Deniz, yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle daima yapılan artırımlardan ötürü vatandaşların ve çay üreticilerini sıkıntı durumda kaldığını söyledi.
Çay üreticilerinin külfetlerini lisana getiren Deniz, “Yüzde 300’den fazla artan gübre fiyatları nedeniyle çay bahçelerine gübre atılamadı. Buda çay randımanını azaltacaktır. Ulaşım fiyatlarına yapılan yüksek artırımlar nedeniyle çay üreticileri çay toplamak için memleketlerine gelememe durumu ile da karşı karşıyadırlar” dedi.
“ÇAY ÜRETİMİ HEMEN DESTEKLENMELİDİR”
Çay dalı hemen desteklenmesi gerektiğini lisana getiren Deniz, çay üreticisinin tarihin hiçbir periyodunda olmadığı kadar sıkıntı durumda olduğunu söyleyerek taleplerini sıraladı:
• Yaş Çay alım fiyatı desteklemelerle birlikte kilogramı en az 10 TL olsun.
• 2016 yılından beri artırılmayan Destekleme Fiyatı artırılsın.
• Gübre destekleme bedelleri dönüm başına en az 250 TL olsun
• Üreticiyi koruyacak Çay Kanunu tüm tarafların iştirakiyle ivedilikle çıkartılmalıdır.
• Taban Fiyat uygulamasına geçilsin ve Açıklanan Yaş Çay alım bedelinin altında alım yapılması yasaklansın,
• Çay üreticilerine enflasyon farkı ödensin.
• Kuru çay fiyatlarını belirlenmesinde ÇAYKUR’un ve Özel kesimin oluşacak Maliyetleri üzerinden güncellemeler yapılmalıdır.
• ÇAYKUR Varlık Fonu’ndan çıkarılsın
• Mevsimlik çalışan emekçilerin problemleri takım, çalışma şartlarının güzelleştirilmesi, işsizlik ödeneklerinin verilmesi üzere meseleleri çözülmelidir.
• Çay tarımımı bölgesi dışında yaşayan ve Çay toplamak için gelmek isteyen lakin maddi durumları bozuk olan Çay üreticilerine Ulaşım dayanağı verilmelidir.
• Kota ve kontenjan kaldırılmalıdır. Toprak sıhhati ve verimliliği çalışması yapılarak, organik çay üreticilerinin çay sertifikaları çıkarılmalıdır.
“HAVAALANI AÇILIŞINA KATILMAYACAĞIZ”
CHP Vilayet Lideri Saltuk Deniz, 12 Mayıs Perşembe günü, yürüyüş yaparak taleplerinin ve imzalarının bulunduğu dilekçeleri ÇAYKUR Genel Müdürlü’ne teslim edeceklerini açıklayan Çay meclisine Rize Valiliği tarafından konulan 5 günlük aksiyon yasağını da kınadı.
14 Mayıs günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılması beklenen Rize-Artvin Havalanı’nın açılış merasimlerine katılmayacaklarını açıklayarak,
“Çay meclisinin 12 Mayıs 2022 tarihinde Çaykur önünde yapacağı basın açıklamasının ve 5 Gün mühletle Rize’de her türlü basın açıklamasının yapılmasının yasaklanmasını şiddetle kınıyoruz. Bu yasaklamayı kabul etmiyoruz.
Bu nedenle daha evvel katılmayı düşündüğümüz Rize Artvin Havaalanının açılışına katılmayacağımızı ilan ediyoruz. Bizim gayemiz Çay’ın Başşehri olan Rize’yi tıpkı vakitte demokrasinin de başşehri olmasını sağlamaktır. Bununla birlikte Rize-Artvin Havaalanının milletimize güzel olmasını diliyoruz” diye konuştu..
Öte yandan çay üreticileri de çay kanunun çıkarılmamasına, alım fiyatını düşük olmasına ve artırımlara isyan etti.