NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun kuruluşunun 75. yıl dönümünde dünya tarihinin en uzun süreli ittifakı haline geldiğini söyledi. Stoltenberg, “İttifakımızın 75. yıl dönümünde NATO’nun artık sadece dünyanın en başarılı ve en güçlü değil aynı zamanda tarihin en uzun süreli ittifakı olduğunu söyleyebiliriz” dedi. NATO’nun 75. yılı vesilesiyle Washington’daki Andrew W. Mellon Oditoryumu’nda gerçekleştirilen kutlama programında yaptığı konuşmada Stoltenberg, NATO’nun 75 yıl önce içinde bulundukları salonda imzalanan belgeyle kurulduğunu hatırlattı.
NATO üyesi 32 ülkenin liderleriyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı programda yaptığı konuşmada Stoltenberg, “İttifakımız, iki yıkıcı dünya savaşını yaşamış insanlar tarafından kuruldu. Savaşın dehşetini, acısını ve korkunç insan kaybını çok iyi biliyorlardı. Bu nedenle de bunun bir daha yaşanmaması konusunda kararlıydılar. Bu yüzden NATO’yı barışı korumak ve özgürlüğü güvence altına almak için net bir amaçla kurdular” dedi.
NATO’nun kuruluş belgesi olan Washington anlaşmasının sadece 14 paragraf ve birkaç sayfadan oluştuğunu ifade eden Stoltenberg, “Bu kadar az kelimenin bu kadar çok kişi için bu denli anlam ifade ettiği hiç olmamıştı. Barış muhafaza edildi ve özgürlük teminat altına alındı. Bu da NATO’yu tarihin en başarılı ittifakı haline getirdi. 10 yıl önce NATO’ya geldiğimde NATO tarihin en başarılı ittifakı olmasına rağmen, dünyanın en uzun süreli ittifakı değildi. Bu onur, antik Yunan şehir devletlerinin oluşturduğu ve 74 sene süren Delian Birliği’ne aitti. Bu nedenle ittifakımızın 75. yıl dönümünde NATO’nun artık sadece dünyanın en başarılı ve en güçlü değil aynı zamanda tarihin en uzun süreli ittifakı olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.
“RUSYA’NIN KAZANMASINA İZİN VEREMEYİZ”
Rusya’nın Ukrayna’daki savaşın nesillerdir görülen en büyük güvenlik krizi olduğunu vurgulayan Stoltenberg, “Ukrayna, olağanüstü cesaret gösterdi ve NATO müttefikleri de daha önce benzeri görülmemiş miktarda destek sağladı. Fakat gerçekçi olalım, Ukrayna için desteğimiz garanti değildi. Bu basit bir mesele değil çünkü desteğimizin bir bedeli ve getirdiği riskler söz konusu. Gerçek şu ki, Rusya gibi saldırgan bir komşunuz olduğunda ortada bedeli olmayan seçenekler bulunmuyor. Savaşta risksiz seçenek yoktur ve unutmayın, en büyük risk, Rusya’nın Ukrayna’da kazanması olacaktır. Bunun olmasına izin veremeyiz” dedi.
Rusya’nın kazanmasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i daha da cüretkar hale getireceğini söyleyen Stoltenberg, “Bu aynı zamanda İran, Kuzey Kore ve Çin’deki otoriter liderleri de cesaretlendirecektir. Hepsi de Rusya’nın vahşi savaşını destekliyor. Hepsi, NATO’nun başarısız olmasını istiyor. Bu savaşın neticesi, önümüzdeki on yıllar boyunca küresel güvenliği şekillendirecek. Özgürlük ve demokrasi için ayağa kalkmanın zamanı şimdi, yeri ise Ukrayna” dedi.
ERDOĞAN İLE ORBAN BİR ARAYA GELDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere geldiği ABD’nin başkenti Washington’daki temaslarını sürdürüyor. NATO’nun 75. Yılı Anma Etkinliğinin ardından Erdoğan, konakladığı otelde Macaristan Başbakanı Orban ile bir araya geldi. Kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, AKP Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de yer aldı.
Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşı ve İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının sona ermesi için barışçıl çabalarını sürdürdüğünü, uluslararası kamuoyunun bu bölgelerde barışın tesisi için gayretlerini artırması gerektiğini belirti. Erdoğan, Macaristan’ın dönem başkanlığında Türkiye’nin, Avrupa Birliği katılım sürecinin canlandırılması ve ilişkilerin ilerletilmesi noktasında destek beklediğini de ifade etti.