Prof. Dr. Celal Şengör hakkında, katıldığı programda kullandığı kelamlar nedeniyle “Halkın bir bölümünün benimsediği dini pahalara alenen aşağılama” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Şengör, “şüpheli” sıfatıyla söze çağrıldı. İşte, merak edilenler…
CELAL ŞENGÖR NE DEDİ, NEDEN TABİRE ÇAĞRILDI?
Prof. Dr. Celal Şengör, 23 Mayıs 2022’de katıldığı bir televizyon programındaki kelamları nedeniyle “Halkın bir kısmının benimsediği dini pahalara alenen aşağılama” suçlamasıyla açılan soruşturma kapsamında “şüpheli” olarak tabire çağrıldı. Şengör’ün önümüzdeki günlerde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Hataları Soruşturma Ofisi’ne gelerek tabirini vermesi bekleniyor.
Şengör, Fatih Altaylı’nın sunduğu “Teke Tek Bilim” programında şu sözleri kullanmıştı:
“Onların hepsi masal. İbrahim diye bir adamın yaşadığı malum değil…Bütün bu söylenen şahıslar tarihte yok. Bunların hepsi o üç tane kutsal kitap denilen aslında… Hayır ancak bu kıymetli Suriye din geleneği Mezopotamya din geleneğinden türemiş bir yan branştır.
Bizim bugün İbrahimi dinler dediğimiz işte Musevilik, Hristiyanlık, gerisinden İslam yani Museviliğe bakıyorsun Musa peygamber diyorlar. O adamı da tarih bilmiyor. Yok o denli bir isim. Yahudilerin kitabında bir Mısır’dan çıkış vardır meşhur. Yok o denli bir olay. Yani incelendi, yayınlandı.”
Birebir vakitte ünlü profesörü tabire çağıran savcının müzikçi Gülşen’i ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ savıyla tutuklamaya sevk eden savcı Türkşad Kunthan Uçuk olduğu anlaşıldı.
CELAL ŞENGÖR KİMDİR, KAÇ YAŞINDA?
Ali Mehmet Celâl Şengör, 24 Mart 1955 doğumlu, Türk akademisyen ve jeologdur. Şengör, ABD Ulusal Bilimler Akademisi, Amerikan İdeoloji Topluluğu ve Rus Bilimler Akademisi üyesidir. Mehmet Fuat Köprülü’den sonra Rus Bilimler Akademisine seçilmiş ikinci Türk profesördür.
1990 yılında Academia Europaea’ya kabul edilen Şengör, birebir yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991 yılında ise Avusturya Jeoloji Derneği gurur üyesi oldu. Tekrar 1991 yılında Kültür Bakanlığı’nın Bilgi Çağı Mükafatını kazandı. 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Kısmı’nda profesörlüğe yükseldi.
67 yaşındaki Şengör, 23 Mart 2022 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesinde son dersini vererek 24 Mart 2022 tarihinde emekliye ayrılmıştır.